ECB-president Mario Draghi pompt hoop in de beurs, terwijl er verder weinig gebeurt. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Europese beurzen lijken dankzij ECB-president Mario Draghi een verder suffe beursweek af te gaan sluiten met stevige winsten. De AEX stond aan het einde van de ochtend een procent hoger.

Ten opzichte van het slot van vorige week vrijdag bedroeg de winst inmiddels 3,4 procent. In de grafiek kunt u zien dat de beurs de schade van afgelopen voor een groot deel heeft goedgemaakt.

(klik voor vergroting)

aex

2. ECB-president Draghi kan bij het rentebesluit begin december wel eens heel creatief gaan doen met het monetaire beleid. Draghi liet donderdag tijdens de persconferentie doorschemeren dat er een wonder moet gebeuren wil de ECB het monetaire beleid over anderhalve maand niet verder verruimen. Daarbij zei hij dat alles mogelijk is en geen beleidsmaatregelen worden uitgesloten.

Wat houdt dat in? De ECB is in maart begonnen met een aankoopprogramma van 1,1 biljoen euro aan staatsobligaties en ander overheidspapier en door onderpand gedekte bankobligaties. De ECB betaalt de aankopen met verse euro's en voorziet het financiële systeem zo van liquide middelen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Het programma loopt in principe in september 2016 af. Als de ECB het simpel houdt, kan dat programma worden verlengd met nog eens zes maanden, wat 360 miljard euro aan obligatieaankopen zou betekenen. Langer dan dat wordt moeilijk omdat er simpelweg niet genoeg staatsobligaties zijn om op te kopen. De ECB kan daarom noodgedwongen besluiten andere effecten te gaan kopen. En dat kan wel eens heel wild worden.

Vorig jaar december zei Draghi dat de ECB alles kan kopen "behalve goud". Denk aan bedrijfsobligaties, aandelen of indexfondsen, vreemde valuta of zelfs bankleningen direct van de bankbalansen afplukken. En wat wil Draghi hiermee bereiken? Officieel gaat het erom de inflatie aan te jagen door bestedingen van consumenten en investeringen van bedrijven te stimuleren. Hoewel Draghi het zelf nooit zal toegeven, komt een zwakke euro hem daarbij niet slecht uit, met het oog op de exportpositie van de eurozone. Om de euro te verzwakken overweegt de ECB overigens ook nog de depositorente voor banken nóg negatiever te maken.

3. Draghi’s belofte om het monetair beleid verder te verruimen heeft voor een feeststemming gezorgd in de obligatiemarkt. Koersen schoten donderdag omhoog, waardoor rentes in rap tempo kelderden. De korte rente is zo hard gedaald dat inmiddels voor zo’n beetje elke eurolidstaat de 2-jaars rente negatief is, inclusief zwakkere lidstaten als Italië en Spanje.

In Duitsland, dat is de graadmeter voor de obligatiemarkt in de eurozone, is de rente tot en met een looptijd van zes jaar negatief. Een obligatie met een negatieve rente houdt in dat beleggers letterlijk geld verliezen door de obligatie aan te houden tot het einde van de looptijd.

Waarom kopen beleggers dit papier? Vaak omdat ze geen keuze hebben en vanwege regelgeving moeten beleggen in relatief veilig staatspapier. Daarnaast moeten marktpartijen iets met hun geld doen omdat geld geld kost. Banken die aan het einde van de dag overtollige kas hebben, moeten 0,20 procent rente aan de ECB betalen. Banken berekenen dat door aan hun grote klanten. Denk aan grote bedrijven, overheden of pensioenfondsen. Alleen kleine depositohouders ontspringen nog de dans en betalen (nog) geen rente over hun tegoeden. Waarschijnlijk blijft dat ook zo. In Zwitserland, waar de rente nog negatiever is, is voor kleine rekeninghouders de rente nog steeds niet negatief.

4. De Deense transportreus Maersk heeft vanochtend een winstwaarschuwing gegeven, een teken dat het slecht gaat met de wereldeconomie. Maersk, ’s werelds grootste containerrederij, verlaagde de nettowinstverwachting van 4 naar 3,4 miljard dollar. Maersk zei dat de wereldhandel later in het derde kwartaal ernstig begon te verzwakken. Vooral tussen Europa en Azië werd veel minder verscheept. Maersk verwacht geen verbetering dit kwartaal en daarom zal het dit jaar veel minder containers vervoeren dan het had gehoopt.

5. Volgens de inkoopmanagersindex van dataleverancier Markit was de groei van de economie van de eurozone stabiel aan het begin van het vierde kwartaal. Dat betekent dat het groeitempo van de economie dit kwartaal gaat uitkomen op 0,4 procent, onveranderd ten opzichte van het derde kwartaal. Is het glas nu halfvol of halfleeg voor de eurozone?

Uit de toelichting van Draghi van donderdag blijkt dat de ECB de groei vindt tegenvallen ondanks al het monetaire geweld dat de centrale bank heeft ingezet. Daarnaast profiteren bedrijven en huishoudens van de nog steeds lage olieprijs. Anderzijds doet de eurozone het eigenlijk best goed. Uit cijfers van de OESO blijkt dat in elke grote economische regio in de wereld de conjunctuur aan het verzwakken is: de VS, China, Japan en het Verenigd Koninkrijk. De uitzondering is de eurozone, waar de conjunctuur stabiel op groei wijst.

6. Telecombedrijf KPN wordt een soort van sterfhuis voor het personeel. Eelco Blok, de topman van KPN, zei vrijdag tegen het AD dat de netto-banengroei bij het bedrijf waarschijnlijk nooit positief zal zijn. KPN heeft de afgelopen jaren reorganisatie na reorganisatie moeten doorvoeren vanwege tegenvallende opbrengsten. Vanwege zware concurrentie staan marges onder druk. Bovendien daalt de autonome omzet (de omzet exclusief overnames en desinvesteringen) al jaren achter elkaar.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl